Duvarsız bir ev hayal edebiliyor musunuz? Cevabınızı duyar gibiyiz. Evlerimizdeki duvarlar odalarımızı, yani kendi başımıza vakit geçireceğimiz özel alanları birbirinden ayırmaya yarıyor.
“Bahçem bana özel” diyenlere...
Duvarsız bir ev hayal edebiliyor musunuz? Cevabınızı duyar gibiyiz. Evlerimizdeki duvarlar odalarımızı, yani kendi başımıza vakit geçireceğimiz özel alanları birbirinden ayırmaya yarıyor. Bahçenizde de tıpkı evinizde olduğu gibi kendinize özel alanlar yaratmak mümkün. İsterseniz bahçenizi çit ile çevirebilir ya da etrafına duvar örebilirsiniz. Önemli olan amacınızı belirlemek... Komşu bahçeden ayrılmak mı istiyorsunuz yoksa amacınız bahçenizin istediğiniz bir bölümünü öne çıkartmak mı? Peki çitlerinizde veya separasyon amaçlı kullanacağınız duvarlarda hangi bitkilerin yer alacağına karar verdiniz mi? Sorularınıza cevap bulmak için önerilerimize mutlaka göz atın.
Günümüzde bahçe tasarımcılarının çoğu, kısa zamanda kolayca kurulan esnek bağlantıları ve sınırsız çeşit alternatifleri sayesinde, bahçelerinde çit kullanmayı tercih ediyor. Bahçe çitlerinin bazıları var olan duvarların yüksekliğini artırmak veya süslemek için, bazıları tırmanan ya da sürünen bitkilere destek olması için, bazıları ise dış dünyayla araya sınır çekmek için kullanılıyor. Bahçede görmek istemediğiniz alanları, kendi yaşam alanınızdan ayrı tutmak için de çitleri tercih edebilirsiniz. Örneğin çöp alanları gibi… Yemek yediğiniz veya güneşlenmek için ayırdığınız size özel alanlarda da çit uygulamalarını kullanabilirsiniz. Üstelik güneşlenme alanındaki çit perdelere saracağınız sarılıcı bitkiler sizi rüzgardan da korur. Bununla birlikte çitler evcil hayvanları ve çocukları bahçe sınırları içinde tutmak için de etkili bir çözümdür. Gelelim, çit seçiminin nasıl yapılması gerektiğine... Seçeceğiniz çitin bahçenizde kullandığınız diğer malzemelerinin dokusu ve rengiyle uyumlu olmasına özen göstermelisiniz. Her bahçeye uyum sağlayabilen tahta çitlerin daha uzun ömürlü olması için, ağacı koruyucu bir madde ile kaplamalı ve suya dayanıklı bir boya ile boyamalısınız.
Tüm dünya şehirlerinde giderek yaygınlaşan dikey bahçeler, bir diğer adıyla yaşayan duvarlar bahçenizi diğer alanlardan ayırmak için tercih edebileceğiniz en etkili çözümlerden biri... Bu uygulama için duvarlar uygun malzeme ile örülüp aralıklı olarak bitkilerle süsleniyor. Ancak bu noktada bitkilendirme yapılacak duvarın bitki yetiştirmeye uygun olup olmadığını iyi analiz etmek gerek. Duvarın bitkilendirmeden sonra oluşabilecek yükü taşıyıp taşıyamayacağı da ayrıca önem taşıyor. Bununla birlikte kullanılacak olan bitki türlerinin özelliklerini de dikkate almak şart! Tüm bu konular için uzman yardımı almak faydalı olabilir.
Arasına sıva koymadan yapılan ve ‘’kuru duvar’’ adını taşıyan taş duvarlar; bahçelerde doğal bir görünüm yaratır ancak dış etkenlere karşı savunmasız olduklarını da hatırlatmakta fayda var. Eğer bahçenizde separasyon amaçlı kuru taş duvar kullanmak istiyorsanız, sağlamlığını garantilemek için mutlaka bir uzmandan yardım almanızı öneriyoruz. Eğer alçak bir duvara ihtiyaç duyuyorsanız ve bahçenizde büyük kuru taşlar varsa, bunları değerlendirerek kendi duvarınızı inşa edebilirsiniz. Duvarın kolay yıkılmaması ve yeterince sağlam olması için “iki üzerine bir, bir üzerine iki” kuralını uygulayın. Önce büyük taşlardan başlayın, sonra aralarındaki boşlukların üzerine küçük olanları ekleyin. Ardından üzerine bir sonraki sırayı döşeyin ve duvar istediğiniz yüksekliğe gelene kadar bu işleme devam edin. Tekrar edelim; eğer bir uzmandan yardım almayacaksanız, kendi ördüğünüz duvar 1 metreyi geçmemeli... Alçak duvarların üzerine çok ağır olmayan saksı çiçeklerini yerleştirerek dekoratif bir görünüm elde edebilirsiniz. Eğer bahçenizde kuyu veya çukur gibi çocuklarınızın güvenliği için tehdit oluşturan unsurlar varsa, kuru duvarlar imdadınıza yetişebilir!