Nasıl ki doğanın her hali güzeldir, her mevsimin kendine has çiçekleri de güzeldir. İlkbaharda çiçeklerin tomurcuklanması bir rüya gibiyken, yazın birbiriyle yarışırcasına açan çiçekler harikadır… Sonbahardaysa dökülen yaprakların hüzünlü görüntüsü içinde kendi rengini koruyan süs çiçekleri bizi bizden alır.
Nasıl ki doğanın her hali güzeldir, her mevsimin kendine has çiçekleri de güzeldir. İlkbaharda çiçeklerin tomurcuklanması bir rüya gibiyken, yazın birbiriyle yarışırcasına açan çiçekler harikadır… Sonbahardaysa dökülen yaprakların hüzünlü görüntüsü içinde kendi rengini koruyan süs çiçekleri bizi bizden alır.
Siz de bahçenizi her renkten ve her çeşitten çiçekle donatarak, 4 mevsim bahçenizden farklı farklı keyifler alabilirsiniz.
Güneş şapkası (Rudbeckia):
Sarı yapraklı orta kısmı kahverengi çiçek açan Rudbeckia, sonbaharda açacak bahçeniz için farklı bir alternatiftir. Kır çiçeği edasıyla size ilkbaharın ruhunu hissettirir. Güneşli alanları sever ama yarı gölge alanda yaşamak onun için hiç de sorun değil. Tek yıllık veya 2 yıllık olabilen dış mekan bahçe bitkilerinden biridir. Sonbahara doğru açan çiçekleri ruhunuzu aydınlatacaktır.
Hercai menekşe (Viola):
Kışlık fidelerden olan hercai menekşeler sonbahardan ilkbahara kadar sarı, mor, beyaz ve bordo renkleriyle bahçenizi süsleyeceklerdir. Güneşli alana dikin ve çiçeklerinin güzelliğini izleyin. Çünkü tek yıllık süs bitkileri içinde en canlı çiçek açanlar bahçe menekşeleridir. Kışın bile bahçenize harikulade renk vereceğinden emin olabilirsiniz. Bol bol çiçek açabilmesi için bahçenizin en güneşli yerini ona ayırın. Sarı, beyaz, bordo, mor,
alacalı renklerindeki çiçekleri Ekim-Mayıs arası açsın.
Saraypatı (Aster):
Görünüşü ile saraylara layık bahçenizin vazgeçilmezi olmaya aday, çok yıllık bir bitkidir. Güneşli, aydınlık yerlerde sonbaharla beraber çiçekleri kendini göstermeye başlar. Gösterişli çiçeklerini ortaya koyan, yıllarca bahçenizi süsleyecek muhteşem bir alternatiftir. 50-60 cm boya erişebilir. Sonbahar çiçekleri deyince akla gelen ilk bitkilerdendir. Güneşli ve ışıklı yerleri severler. Normal bahçe toprağında iyi gelişirler.
Çuha çiçeği (Primula):
Yarı gölge alanlarda kullanabileceğiniz çiçekli, kışlık bir fidedir. Bahçeye en güzel rengi veren çuhalar muhteşem
renklere sahiptir. Kırmızı, pembe, sarı, turuncu, mor gibi canlı ve belirgin renkleri, göz alıcı çiçekleriyle ilkbahara
kadar bahçenizde şenlik havası estirecektir. Kışın açan çiçekleri baharın sonlarına kadar kendini gösterir. Kasım-Mayıs arası çiçekli dönemidir.
Kasımpatı (Chrysanthemum):
Kesme çiçek yetiştiriciliğinde de kullanılan kasımpatı, pembe, beyaz, sarı, turuncu gibi renkleriyle sonbaharda bahçenizde bahar havası estirir. Güneşli yerlerde kullanmanızı tavsiye ederiz. Aynı zamanda vazo çiçeği olarak da kullanabilirsiniz. Vazo içerisine suyla koyduğunuzda çiçeklerinin çabuk geçmediğini göreceksiniz.
Sıklamen (Cyclamen):
Açık pembe, koyu pembe, fuşya, beyaz ve adını veren sıklamen, rengarenk çiçekleriyle bahçenizde
renk cümbüşü oluşturur. Soğuk havalarda çiçek açtığı için sonbahar ya da erken ilkbaharda çiçeklidir. Güneşli bir
yerde çok mutlu olur, çiçeklerini esirgemez. Dikkat etmeniz gereken konular; kararan yapraklarını dipten
koparmaktır. Ayrıca, sıklameni bahçe ya da balkon gibi soğuk ama korunaklı bir yere koymazsanız, kısa
bir sürede bitkinizde bozulmalar meydana gelir.
Şeker tabağı (Bellis perennis):
Tohumdan yetiştirmek için geç kalındı ancak fidesini alıp bahçeye dikmeye ne dersiniz? Bu cana yakın ve güzel renkli bitki, her bahçeye uyum sağlayacaktır. Nemli topraktan hoşlandığını unutmayın. Kasım ayında çiçeklenmeye başlayan şeker tabakları, bahçenizi renkten renge sokar. Ortalama 16 cm boya ulaşabilirler. Güneşli, yarı gölge bir yere dikin, zarif dallarının üzerinde Kasım ayı ortalarına kadar size çiçek açsın.