S E R A P E Y

10 M2'lik bahçeniz varsa; kendi seranızı kurabilirsiniz.

Düzce

Menu

Faydalı Bilgiler

İlkbaharda bahçede hayat başlar

Gece gündüz ne kadar muhteşem bir bahçeye sahip olduğunuzu görmenin en güzel yolu, iyi bir aydınlatmaya sahip olmanızdır. Gündüz doğal ışıkla beğendiğiniz bahçeye, iyi bir aydınlatmadan sonra bir de gece bakın.

İlkbaharda bahçede hayat başlar!

Doğanın bir parçası olan bahçeniz, ilkbaharla hayata yeniden gözlerini açar. Ağaçların yaprakları yeşerir, çiçekler açar, havada ılık esintiler tazeliği müjdeler ve bahçede bahar hazırlıkları başlar.

Böylece size de çok iş düşer. Baharın size verdiği enerji ile bahçenize özel zaman ayırabilir, kendinizi daha zinde ve tazelenmiş hissedebilirsiniz. Bugünler, bahçenizi sıcak mevsime hazırlamak için kolları sıvamanın tam zamanı.

Hazırlık başlasın!

Önce bahçede kullanılacak ekipmanları, makineleri ve aletleri kontrol edin, bakımlarını yapın. Eksik malzemeler varsa onları tamamlayabilirsiniz. Kışın yağışlı havalardan sonra bahçede bulunan toprak hala nemlidir ve bu durum da toprağı rahat işlememizi sağlar. Bu dönem toprağın işlenmesi için uygun bir dönemdir.

Çiçekler ve renkleri geri gelsin!

Sonbaharda bahçenize lale, sümbül, nergis gibi soğanlı bitkiler dikilmişse, şimdi onların uyanma zamanıdır. Birbirinden güzel renklerle çiçek açmalarını seyretmek ilkbaharın en keyifli yanıdır. Diyelim ki sonbaharda bu bitkileri ekmediniz, o zaman aynı etkiyi yaratmak için bahçenize açmış sümbüllerden satın alabilirsiniz. Ayrıca, kışın soğuklarından korumak için korunaklı yere aldığınız saksıları, gelen baharla birlikte tekrar ortaya çıkarıp yerlerine yerleştirebilirsiniz.

Peki bahçenizde bir yandan renkli çiçekler açarken, bir yandan da sebze fidanlarının yeşermesine ne dersiniz? Bunun için sebze tarhları oluşturabiliriz. Ama öncelikle toprağını havalandırıp hayvan gübresi ile besin takviyesinde bulunmamız gerekir.

Budama zamanını kaçırmayın.

Ağaçların düzenli ve kuvvetli bir şekilde gelişmeleri için budama yapmak şarttır. Budama ile bitkiler daha verimli hale getirilir. Bunun için de en uygun zaman ilkbahar mevsimidir. Odunlaşmış bitkilerde kırık, ezik, sık veya eğri büyüyen dalları budamak gerekir. Süs ağaçlarını, çalıları ve yeşil aksamlı çit bitkilerini belirli bir forma sokmak için budama yapılmalıdır. Meyve ağaçları, güller ve ortancalar, Mart ayının 2. haftasına kadar budanmalıdır. Budamalar uzman kişilerce yapılmalıdır. Ayrıca, sarmaşıklarda ki kurumuş dallar da temizlenmelidir.

Gübreleme ve ilaçlama şart!

Kıştan çıkan bütün bitkilerin, uyanma döneminde besinsel desteğe, yani gübreye ihtiyaçları vardır. Özellikle meyve ağaçları bu dönem rengarenk çiçeklenmeye başlayacağından, çiçeklenmeyi ve dolayısıyla meyve miktarını arttırıcı fosfor ağırlıklı gübreler kullanmak gerekir. Bitkilerde olası yer değişiklikleri genellikle kışın yapılır. Fakat bu kış gereken değişiklikleri yapmadıysanız, bu işlemi bir an önce tamamlamanız gerekir. Ama dikkat! Doğayı uyandıran ilkbahar, bitki zararlılarını ve hastalıklarını da uyandırır.

Mart ayı ile birlikte özellikle meyve ağaçlarında önlem alınmalı, ilaçlama yapılmalıdır.

Havuzu da ihmal etmemek gerek…

Kışı durgun geçiren havuzunuz baharda tazelenmeye hazır mı? İçindeki suyu tazelemek ve temizlemek için pompa, filtre vb. tesisatları kontrol edin. Havuzda balık besleniyorsa, Nisan ayında artan su sıcaklığı ile birlikte, hareketlenen balıkların daha fazla beslenmesi gerektiğini unutmayın. Yeşillenen ve renklenen bahçenin içinde havuz bakımını da en doğru şekilde yaptırmanız gerekir.

Whatsapp Destek
Çevrimiçi