Aromalı ve lezzetli otlar sebze bahçenize hoş bir koku ve güzel bir görüntü katar. Bu otlar kelebek, arı gibi yararlı böcekler için çekim merkezi olurken, bazı zararlıları geri püskürtücü görevleri de vardır. Örneğin domatese musallat olan böcek ve sivrisinekleri fesleğen desteği ile yok edebilirsiniz. İşte sebze bahçenize renk, yemeklerinize lezzet katan otlardan sizin için seçtiklerimiz...
Özellikle domatesle uyumlu bir birliktelik sergileyen fesleğen pek çok yemek için de harika bir tatlandırıcı... Sıcağı çok seven bu lezzetli ot, hafif ve düzenli sulama ister; topraktan gelen besin maddelerine fazla ihtiyaç duymaz. Ektiğiniz fesleğenlerin miktarını arttırmak isterseniz, yapmanız gereken tek şey uzayan uçlarını kesmek olmalı, sonraki hasatların bollaştığını göreceksiniz. Fesleğeni biber ve domatesin yanına ekebilirsiniz. Bezelye, lahana ve salatalığın yanına ekmenizi ise önermiyoruz.
Dereotunun yararları saymakla bitmez. Bahçe toprağına taşımadan önce 4-5 hafta civarında kapalı bir mekanda tutabilirsiniz. Dereotunu kendi haline bırakırsanız daha iyi mahsul alırsınız. Gün boyu güneş ışığı isteyen ve yoğun sulamadan hoşlanan dereotunu lahanagillerin yanına ekebilirsiniz ancak havuçtan uzak tutmalısınız. Zararlı böcekleri kontrol altına almak isterseniz, bahçenize bol bol dereotu ekin.
Çin maydanozu olarak da bilinen kişnişi yetiştirmek son derece kolaydır. Bahçenizden kişniş eksik olmasın istiyorsanız, ilkbahardan yaz sonuna kadar üç haftada bir ekim yapın. Yapraklarını toplarken ihtiyacınız kadarını alın. Kişnişi taze tüketmek en lezzetlisi; toplanan yaprakların birkaç günden fazla buzdolabında kalırsa tazeliğini yitireceğini de hatırlatalım. Kapalı alanlarda ekmenizi tavsiye etmediğimiz kişnişten hafif gölgede, normal sulama ile daha fazla verim alırsınız. Kişniş domatesin yanına ekilirken, rezene yanına tercih edilmez; akılınızda bulunsun.
Hafif baharatlı tadı ile sakinleştirici ve canlandırıcı etkisi vardır. Bahçeye hem güzellik hem de hoş bir koku katar. Farklı sebze çeşitlerinin yanına rahatlıkla ekilebildiğinden bahçelerde sıklıkla yer bulan bir ottur. Çok yıllık bir bitki olup fidelerden de yetiştirilebilir. Sıcak bölgeleri ve hafif gölgeyi seven adaçayı çiçek açma döneminde daha lezzetli olur. Mor yapraklı çeşitler yeşil yapraklı çeşitlere göre daha aromatik özelliğe sahiptir. Adaçayı bahçede zararlı böcekleri püskürtür, salatalık yanına ekilmekten hoşlanmaz.
Yanına başka bir sebze ekmediğiniz sürece rezeneyi rahat rahat yetiştirebilirsiniz. Gün boyu güneş ve normal sulama isteyen rezene ayrı bir yatağa ekildiği zaman verimli olur ve çevresindeki bitkilere zarar vermez. Floransa rezenesi tatlıdır ve herhangi bir yemeğinizi harika bir lezzete dönüştürebilir. Rezenenin tadını almak istiyorsanız, sap ve yumrularını hasattan sonraki birkaç gün içinde kullanın.