S E R A P E Y

10 M2'lik bahçeniz varsa; kendi seranızı kurabilirsiniz.

Düzce

Menu

Faydalı Bilgiler

Şimdi Çim Zamanı!

Yemyeşil çimlerden bahsedince insanın aklına hemen sıcak bahar günleri Ancak ilkbaharda hayalinizdeki gibi güzel çimlere sahip olmak istiyorsanız çim ekimini sonbaharda yapmanız gerekir.

Şimdi Çim Zamanı!

Yemyeşil çimlerden bahsedince insanın aklına hemen sıcak bahar günleri Ancak ilkbaharda hayalinizdeki gibi güzel çimlere sahip olmak istiyorsanız çim ekimini sonbaharda yapmanız gerekir.

Çim (Yer Örtücüler)

Yer örtücü bitkiler sadece toprağın örtülmesi amacıyla kullanılmaz. Bunlar aynı zamanda kullanılan alana bir fonksiyon kazandırıp, o alanı ilgi çekici hale getirir. Doğallığa yönelmek, alanımızı renklendirmek, ıslahı zor alanları kazanmak, kötü görüntüleri kapamak gibi pek çok işlevi de yerine getirirler.

Neden çim?

Çim alanlar yaz/kış yeşildir. Üstelik kolay ve kısa sürede oluşturulurlar. Doğada bu işlevi yerine getirebilecek yapıda ve çeşitte çok fazla bitki yoktur. O yüzden yeşil ve canlı kalmasını istediğimiz alanlarda yer örtücü olarak ve çimi seçmemiz en doğru karar olacaktır.

Kullanıldığı Yerlere Göre Çim Özellikleri:

Eğer bir futbol sahasını çimle kaplamayı planlıyorsak basılmaya ve çiğnenmeye dayanıklı olan cinsleri tercih etmek gerekir. Futbol sahasında meydana gelebilecek çiğnenme en aşırı düzeydeyken, bir ev bahçesinde çiğnenme en az düzeyde olacaktır. O yüzden ev bahçesinde daha az dayanıklı çimleri tercih etmek bir problem yaratmaz. Bunun dışında bir otoparkta taşların arasında oluşturulacak çim dokusunun yaprakları sert ve kalın yapıda olması gerekirken golf sahasında daha ince yapraklı ve çok gövdeli bir çim türü tercih edilmelidir. Sıcak iklim çim alanları dışında serin iklim çim alanları, tek bir çim türü ile kaplanmamalıdır.

Çim Türleri Nelerdir?

Serin İklim Çimleri:

Agrotis (Tavus Otları); Genelde serin ve nispeten nemli alanlar için ilk tercih edilen çim bitkileridir. Park, bahçe ve spor alanlarında sürünücü gövdeleri ile ince, sağlıklı bir yapı yaratırlar.

Festuca (Yumaklar); Ilıman ve serin iklim bitkisi olan Festuca’ların 100’e yakın türü bulunur. Basılmaya ve çiğnemeye dayanıklı olan Festuca’lar, çim alanlarının en dayanıklı türleridir.

Poa Pratensis (Çayır Salkım Otları); Poa türleri, yeşil ve sağlıklı çim alanı oluşturmada karışımlara dahil edilir. Serin, ancak çok soğuk olmayan alanlarda bulunan Poa, kuraklığa son derece dayanıklıdır.

Lolium (İngiliz Çimi); Çim türleri içerisinde en çok tanınan ve bilinenidir. Lolium’lar, çabuk gelişen, kolayca üretilebilen, hemen hemen her bölgede kullanılabilen çim karışımlarının temel türleridir. Koyu yeşil renkleri ile çim alanlarının aranılan türüdür.

Sıcak İklim Çimleri:

Cynodon Dactilon (Bermuda Çimi); Halk arasında ‘köpek dişi’ olarak da bilinen Bermuda Çimi; kurağa, sıcaklığa (aşırı donlar hariç) dayanıklı, çabuk yayılan ince yapraklı bir türdür. Golf sahalarının yapımında kullanılan başlıca çimlerdendir. Ülkemizin güney sahillerindeki turistik tesislerin yeşil alanları bu tür ile yapılmıştır.

Zoysia Japonica (Kore Çimi); Sıcak iklim çimi olan Kore çimleri, yarı gölgede daha iyi gelişir.

Whatsapp Destek
Çevrimiçi